Armáda prodává v Jeseníkách další bunkry, za dvacet i čtyřicet tisíc

Pět bunkrů předválečného opevnění je k mání v Jeseníkách. Takzvané řopíky prodává jako nepotřebný majetek Armáda České republiky. Nejlevnější z nich nabízí za osmnáct tisíc korun.

Na chatu do řopíku aneb Betonové pevnosti jako dovolenková místa - Euro.cz
Ilustrační foto


Trojice bunkrů se nachází u Adolfovic, místní části Bělé pod Pradědem. Leží na loukách nad vesnicí jižně od Jánského vrchu. Jedná se o objekty lehkého opevnění typu B-90, A-160 a A-180.

Poslední jmenovaný je nejlevnější, jeho minimální kupní cenu stanovila armáda na osmnáct a půl tisíce korun. K prodeji jsou nicméně jen samotné stavby, pozemky pod nimi armádě nepatří.
„Jedná se o železobetonovou stavbu z roku 1937, jejíž technický stav odpovídá celkovému stáří. Objekt není napojen na žádné inženýrské sítě, vlastník pozemku pod stavbou má ke stavbě zákonné předkupní právo,“ uvádí armáda u všech třech objektů.

Další dva objekty stojí nedaleko osady Kronfelzov u Branné. Pochází z roku 1938 a do současnosti přečkaly bez většího poškození. Jeden z bunkrů je jen zarostlý stromy.

„Nachází se zhruba dva kilometry od severovýchodního okraje obce Šléglov, na louce u okraje lesa. V blízkosti objektu se nachází rozcestník Kutný vrch – sedlo, ve kterém se protínají dvě oblíbené turistické trasy vedoucí ze Starého Města a z Branné,“ stojí v inzerátu. Tyto bunkry jsou dražší, armáda je nabízí za 35, respektive 38 tisíc korun.
Na Šumpersku a Jesenicku stojí stovky objektů předválečného vojenského opevnění. Vesměs se jedná o malé bunkry, takzvané řopíky, do současnosti se ale zachovala i řada větších pěchotních srubů.

Některé z objektů obsadily skupinky nadšenců a veřejnosti v nich představují válečnou historii. Od loňska k tomuto účelu slouží trojice bunkrů stojící v areálu Kraličák v Hynčicích pod Sušinou.

Do pronájmu je získal spolek Staroměstští patrioti. Jeden z betonových bunkrů obnovil do podoby z roku 1938, další připomíná využití těchto objektů v éře poválečného Československa.
Zdroj: https://bruntalsky.denik.cz