Třetí dávka vakcíny je prakticky jistá, informoval Vojtěch. Prozradil, po jaké době by se měla aplikovat

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se poprvé vyjádřil k tomu, zda se lidé, kteří již podstoupili očkování proti covidu, budou muset nechat přeočkovat třetí, případně další dávkou. Podle něj je to prakticky jisté, čímž potvrzuje slova většiny vakcinologů, podle nichž se bez prohloubení imunity proti koronaviru neobejdeme, a to i vzhledem k přibývajícímu množství mutací.

Velmi pravděpodobně ano. Otázkou teď spíše je její načasování. Prvotní data zatím stanovují jako nejvhodnější časový odstup od druhé dávky na devět měsíců, někteří odborníci prosazují až dvanáctiměsíční odstup,” uvedl Adam Vojtěch pro Lidové noviny.

To však znamená, že již brzy budou zapotřebí dávky vakcín, s nimiž se původně nepočítalo. “Ona první varianta by znamenala, že ti, kdo podstoupili vakcinaci letos v lednu, by šli na přeočkování už za půl roku. A na to musíme být připraveni. S množstvím vakcín by problém být neměl, máme jich objednáno tolik, že zvládneme přeočkovat celou populaci. Samozřejmě to platí jen tehdy, dodrží-li výrobci své závazky,” upřesnil Vojtěch.

Podle ministra zdravotnictví bude také extrémně důležité sledování mutací koronaviru. Ty totiž mohou efektivitu některých vakcín výrazně snížit. Je tedy možné, že pokud se dominantně rozvine nová varianta, nebude nutná jen třetí dávka, ale kompletně nové očkování. Výrobci mRNA vakcín již informovali o tom, že pro ně není problém vakcíny upravit na míru novým mutacím. V takovém případě pak půjde především o to, jak očkování logisticky co nejrychleji zajistit.

Foto: Úřad vlády ČR

Zdroj: https://www.mix24.cz/