ERÚ nečekaně zdražil elektřinu a plyn všem. Kolik si příští rok připlatíme?

Jde o překvapivý krok Energetického regulačního úřadu, který se v současné energetické krizi rozhodl ještě více přiložit pod kotel. Jakoby nestačilo, že ceny svým zákazníkům zvyšují sami dodavatelé, lidé si budou muset připlatit i z rozhodnutí regulátora, a to plošně. ERÚ totiž od příštího roku navýšil ceny regulované složky u elektřiny i plynu, jak oznámil ve své tiskové zprávě.

Nezávisle na navýšení ceny samotných komodit tak regulovaná část plynu v příštím roce zdraží o 2,4 % a elektřina dokonce o 3,7 %. Na samotné faktuře se to pak projeví přibližně polovičním nárůstem, protože vedle komoditní složky právě regulovaná tvoří druhou polovinu výsledné ceny.

Krok regulačního úřadu přichází v nejméně vhodnou chvíli, a to v době, kdy dodavatelé plynu a elektřiny představují nové ceníky, ve kterých je patrné znatelné navýšení. Lidé tak za elektřinu a plyn budou v příštích měsících platit významně více, než na co jsou zvyklí. Ti, kteří museli v poslední době měnit dodavatele, už pocítili cenový šok, kdy se jim platby zněkolikanásobily.

Rostou náklady za infrastrukturu

Přestože se nám znovu podařilo udržet růst regulované složky pod hladinou spotřebitelské inflace, mírnému nárůstu regulovaných cen se nevyhneme. Výsledné ceny by ale v důsledku růstu regulované složky neměly vzrůst více než o dvě procenta u elektřiny, respektive o procento u plynu. Řádově rychleji však roste burza, na kterou ERÚ nemá vliv a kvůli které o desítky procent zdražují dodavatelé, což je hlavní důvod strmého růstu cen energií,” uvádí v tiskové zprávě Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Podle ERÚ bylo nutné k tomuto kroku přistoupit, protože je třeba krýt rostoucí náklady na poskytování podpůrných služeb, jež plynu z drahých energií na burzách. Rostou také náklady na potřebné investice do infrastruktury, které prodražuje vyšší ceny stavebních prací i materiálů.

Autor: Aleš Kulhánek

Zdroj: https://www.mix24.cz/