Krnovská nemocnice posílá na Ukrajinu zdravotnický materiál za desítky tisíc korun

Obvazy, krytí, dezinfekci, rukavice, nutridrinky a další položky za desítky tisíc korun poputují z krnovské nemocnice do ukrajinské Nadvirny, která je partnerským městem Krnova.

Rychlou a neplánovanou sbírku humanitární pomoci zkoordinoval v sobotu 26. února 2022 Moravskoslezský kraj ve spolupráci s městem Krnovem a několika organizacemi včetně nemocnice. „V sobotu ráno jsem byl osloven náměstkem hejtmana Janem Krkoškou, zda se nezapojíme do rychlé humanitární sbírky, kterou do partnerského města odveze autobus, co k nám nyní míří s ženami a dětmi prchajícími před válkou. Přijet by měl v průběhu noci na neděli či v neděli ráno. Po naložení pojede zpátky na Ukrajinu,“ uvedl ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec.

Ředitel nemocnice v průběhu dne obvolal kolegy z centrálního skladu, lékárny i urgentního příjmu, aby zdravotnický materiál připravili. „Sklad i lékárna má v sobotu odpoledne zavřeno. Přesto kolegové okamžitě a pohotově vyrazili do práce, za což jim patří velký dík. Stejně tak děkuji kolegům z urgentního příjmu, kteří při službě zvládli materiál převézt a zabalit,“ sdělil ředitel Václavec.

Do nemocnice si pro materiál přijel osobně náměstek hejtmana Jan Krkoška společně s vedoucím sociálního odboru města Krnova Františkem Fojtíkem. Ti materiál převezli do Charity Krnov, odkud poputuje na Ukrajinu. „Děkuji panu řediteli a senátorovi Václavcovi za velice rychlou reakci. Zatímco nemocnice dodala zdravotnický materiál, tak my jsme zařídili elektrocentrály, charita deky, oblečení a další materiál. Jde o první, ale určitě ne o poslední humanitární pomoc, kterou v této spolupráci odesíláme na Ukrajinu. Máme za to, že jde nyní hlavně o rychlost předání pomoci. Kdy využíváme situace, že by se na Ukrajinu vracel prázdný autobus, který k nám přivezl uprchlíky. Tak poveze domů naši pomoc,“ nechal se slyšet náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

Zdroj: SZZ Krnov