Ceny poledního menu letí nahoru. Za řízek k obědu Češi dají i přes dvě stovky

Když se objeví na poledním menu, obvykle přiláká hromadu strávníků. Řízek je totiž stále naše nejoblíbenější obědová klasika. Kolik za něj dnes ale v restauraci zaplatíte? To zjišťovali redaktoři Deníku ve všech krajích v republice.

Řízek je v restauracích čím dál dražší

Zdražují energie i potraviny, roste inflace a zvyšují se i náklady na pracovní sílu. To se bohužel promítá také do cen jídla v restauracích. Obědová menu kvůli tomu zdražila za posledních pár let až o 50 procent.

„Ještě před necelými deseti lety se obědové menu všude v republice, včetně Prahy, vešlo pod stovku. A ve městech typu Frýdku-Místku bylo třeba jen za 70 korun. Celorepublikově tak menu stálo průměrně ani ne 85 korun. Loni však již vyšlo v průměru na více než 125 Kč,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.
Další výrazné zdražování poledního menu v době rapidní inflace a očekávaného poklesu reálných příjmů je podle Kovandy pro řadu lidí důvodem, aby dali přednost přípravě pokrmu k obědu už doma. „Naučila je to pandemie. Ten trend je patrný také v jiných evropských zemích,“ řekl dále Kovanda.

Za meníčko i 180 korun
Že ceny poledního menu skutečně výrazně rostou, potvrzuje velký průzkum Deníku ve všech krajích. Průměrné ceny už se mnohde vyšplhaly na 130 a více korun. Srovnání proběhlo u jednoho z našich nejtradičnějších jídel – řízku. Restaurace sice hlásí, že jim hostů přibylo poté, co byla zrušena povinnost prokazovat se certifikátem o bezinfekčnosti, rostoucí ceny menu však zároveň mnohé lidí nutí k tomu, aby si obědy raději vařili doma.

„Zdražit jsme museli vzhledem k celkovému růstu cen. Jen energie nám stouply dvojnásobně. Teď jdou tržby sice zase nahoru, nicméně pozitivní trend ohrožuje válka na Ukrajině,“ poznamenal Jan Vlnas, odpovědný vedoucí pražského podniku Apetit. Podle jeho mínění už ale prostor pro další zdražování moc není. „Lidé nebudou mít peníze,“ dodal.

I další hostinští se shodují, že se snaží zdražovat co nejméně, aby úbytek hostů nebyl ještě výraznější. „Pomalu zdražujeme, musíme. V průměru o pět korun za jídlo. Extrémně rostou energie, vstupní ceny surovin, vše jde nahoru. Pro menší restaurace, jako jsme my, je takové zdražovaní energií katastrofa, ceny už nejdou udržet,“ konstatoval Marcel Vodička, provozní restaurace U Tří koček v Ústí nad Labem.


Jan Čtveráček, majitel jihlavského Občerstvení U Párkaře, potvrdil, že řízek s bramborovým salátem je u nás jedno z nejoblíbenějších jídel. „Máme teď více zákazníků než loni, nezdražujeme totiž hned po všech dodavatelích a snažíme se zisk držet v přiměřené výši, aby se k nám strávníci rádi vraceli,“ přiblížil svůj přístup Čtveráček.

I podle samotných zákazníků restaurací jsou dnešní ceny menu často už za hranou. Řada z nich proto přiznala, že si proto začala raději vařit doma. „Na obědy do restaurací jsem před časem přestala chodit úplně. Dnes vidím, kolik jsem tím ušetřila. Dát skoro 190 Kč za polední meníčko je už přes čáru,“ řekla Deníku Plzeňanka Andrea.
Zdroj: https://bruntalsky.denik.cz