Rarita MS kraje? Čáp Pepa kašle na Afriku, další zimu stráví na Krnovsku

Lidé nevěřili vlastním očím, když minulou zimu na Krnovsku potkávali čápa. Pták byl při setkání s lidmi nečekaně krotký. Nejčastěji byl pozorován jak se prochází kolem česko-polské hranice.

Zřejmě jako první dokázal tohoto čápa v zimní krajině vyfotografovat řidič Zdenek Caisberger. Projížděl počátkem února 2022 po silnici pokryté tajícím sněhem. Čáp klidným rozvážným krokem mu ustoupil z jízdní dráhy.

První fotografii čápa v zimní krajině na Krnovsku zveřejnil Zdenek Caisberger v únoru 2022. Potkal ho jako řidič, když čáp přecházel silnici. Zdroj: Zdenek Caisberger

Postavil se svýma dlouhýma nohama do břečky na krajnici, aby Caisbergera nechal projet. Čáp nevypadal, že by byl zraněný, vysílený nebo hladový. Spíš zvědavý. Prohlížel si Caisbergerovo auto a trpělivě čekal, než se řidič vzpamatuje a připraví si foťák.

Kdopak asi Pepu ochočil?
Když Zdenek Caisberger v únoru 2022 zveřejnil krásný snímek zimní krajiny s čápem na facebooku, ozvali se další svědci, kteří tohoto čápa znali. Většinou ho potkávali na cyklostezce z Města Albrechtic do Krnova nebo ve vesnicích na polské straně hranice. V internetových diskusích se krotkému čápovi začalo říkat Pepa nebo Juzek, pokud ho svědci zahlédli v Polsku. Spekulovalo se, že se Pepy ujal některý z polských farmářů, když byl ještě čapí mládě.

Každopádně se tento čáp naučil žít celoročně na Krnovsku. Musel si ale nejdřív nějak vyřešit stravování, aby se nemusel každou zimu trmácet za jídlem přes moře do teplých krajin.

Čáp Pepa spolupracoval s Deníkem
Deník dostal tip, že v polské vesnici poblíž českých Linhartov si Pepa vybudoval statut váženého opeřence v hierarchii místních slepic a kačen, se kterými se v zimě společně stravuje. Často prý s kamarádkami slepicemi pozoruje projíždějící auta a chová se při tom podobně jako drůbež.

Redaktor Deníku koncem října dostal pozvánku do Linhartov na znovuotevření zámku, a tak po cestě zkusil bez ohlášení navštívit Pepu na farmě, jestli ho zastihne doma. Při této příležitosti požádal čápa Pepu, aby se sám představil čtenářům Deníku.

Každý normální čáp by se už v polovině srpna vydal na cestu do Afriky, ale Pepa je na Krnovsku evidentně spokojený celoročně. Zvykl si na střídání čtyř ročních období. Je vitální a má chuť k jídlu, protože během rozhovoru a focení neustále zobákem vytahoval něco dobrého z mokré trávy a spadaného listí. Na přítomnost člověka reaguje podobně jako slepice. Je sice zvědavý, ale neustále si udržuje odstup asi na dva metry.

Domestikovaných čápů přibývá
Ornitologové v uplynulém desetiletí zaznamenali zajímavé změny v chování čápů bílých. Nejen u nás, ale po celé Evropě přibývá jedinců, kteří kašlou na vysilující migraci do Afriky. Možná to souvisí nejen s klimatickými změnami, ale také s tím, že ve Francii, Holandsku nebo Německu se stalo módou čápy přikrmovat. Pokud si čápi si na takto nabízenou potravu zvyknou, je to vlastně začátek procesu domestikace a cesta k úplné závislosti na člověku


Zdroj: https://bruntalsky.denik.cz/zpravy_region/cap-pepa-krnov-zima-20221028.html