Lidé chtějí sanitku i kvůli vyšší teplotě

Zhruba každý 3. hovor na linku 155 se týká horeček, ať už u dětí, či dospělých. Horečka sama o sobě není onemocnění, jedná se o obranný jev těla při nemoci.

Foto: Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Během dne je teplota nejnižší ráno a naopak nejvyšší k večeru. Za horečku je považována tělesná teplota vyšší než 38 °C.
Pokud u dětí měříme teplotu v konečníku, odečítáme od naměřené hodnoty 0,5 °C. Zimnice je žádoucím projevem těla, kdy se pomocí třesu snaží teplotu srazit, tudíž není třeba panikařit, když se tento příznak objeví.

Pokud se teplota objeví, není nutné OKAMŽITĚ směřovat na pohotovost ! Proti horečce neexistuje žádná zázračná injekce či infúzní terapie. Je to stav, který lze zvládnout v domácích podmínkách – pokud se během 2-3 dnů nepodaří hodnoty zkorigovat a stav se neupraví, navštívíme praktického lékaře, případně pohotovost.

První pomoc :
Tělesná teplota do 38 °C: necháme tělo, aby se s ní vypořádalo samo. Pokusíme se ochlazovat tělo, hlídáme pitný režim, větráme v místnosti, kde se nemocný nachází, volíme pouze lehké přikrývky a oděv. U dětí, které mají tendence ke vzniku febrilních křečí, je vhodné podat léky ke snížení teploty již při prvních příznacích horečnatého onemocnění.

Tělesná teplota nad 38 °C: začínáme s medikací – volíme léky s účinnou látkou Paracetamol či Ipubrufen. Jednotlivé dávky léku je možné podávat v intervalu po 6-8 hodinách od předchozí dávky.

Pokud horečka po užití léku neklesá, je možné střídat léky s obsahem paracetamolu a ibuprofenu v kratším časovém intervalu, a to po 4 hodinách. Dále doprovázíme léčebný režim předchozími radami viz. výše. U dětí sledujeme také pitný režim – pokud přestane přijímat tekutiny a dítě je apatické, okamžitě vyhledáme lékaře!

V případě jakýchkoliv nejasností se vždy můžete obrátit na svého praktického lékaře, jak daný problém řešit, případně pak konzultovat zdravotní stav na lince 155.

Neznamená, že volání na linku 155 = automaticky výjezd záchranné služby! Záchranář na operačním středisku poskytne radu, či navede pacienta jak dále tento stav řešit. V neposlední řadě pak rozhodne o vyslání převozové, případně záchranné služby.

Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Zdroj: https://stabruntalsko.cz/