Pošta od 1.ledna zdražuje základní služby

Poslat doporučený dopis, cenné psaní nebo peníze poštovní poukázkou je opět dražší. Česká pošta od 1. ledna zvýšila o tři koruny ceny za tyto své základní služby.

 Mluvčí ČP Matyáš Vitík to zdůvodnil růstem nákladů ČP. Zdražení ale není dramatické, takže si nemyslím, že by lidé kvůli tomu přestali doporučené dopisy a poukázky posílat.

Dražší a rychleji doručované dopisy.

A jaké tedy jsou konkrétně nové ceny? Standardní doporučené psaní do padesáti gramů zdražilo z dosavadních 44 na 47 korun, do 100 gramů z 52 na 55 korun. Za cenné psaní do 50 gramů teď musí platit odesílatel 55 korun.

Poslání peněz do pěti tisíc korun poukázkou A nově stojí 39 korun, a poukázkou C, tedy dobírkou, 48 korun. Což zdraží veškeré nákupy v E-shopech. Poukázky s urychlenou výplatou typu D při poukazované částce do 1000 Kč zdražily dokonce o 14 korun.

Tím ovšem změny nekončí. Od 1. února Česká pošta zavede dvourychlostní doručování listovních zásilek. Za obyčejná psaní do padesáti gramů si bude i nadále účtovat 19 korun, avšak pokud si odesilatel zvolí možnost rychlejšího doručení, bude muset zaplatit 26 korun.

„Podle našeho průzkumu většina Čechů upřednostňuje před rychlostí kvalitu a stačí jim garance, že dopis dojde spolehlivě na místo určení. O tom svědčí i fakt, že v průměru si lidé vyzvedávají doporučenou zásilku na poště za pět dní. Je jim v podstatě jedno, jestli jim ji dodáme v úterý nebo ve středu, ale že skutečně přijde,“ zdůvodňuje tento krok ředitel divize poštovní provoz a logistika ČP Petr Cinkl.

Listovních zásilek neustále ubývá

Těmito opatřeními si chce Česká pošta vylepšit své hospodaření. I díky zdražování však každoročně klesá počet listovních zásilek, které přepravuje, zhruba o desetinu.

To se ukázalo i o vánočních svátcích a Silvestru, kdy opět ubylo tradičních pohlednic. Místo nich zasílala většina lidí raději esemesky či e-maily, které jim vyšly neskonale laciněji. Vždyť zaslání pohlednice či obyčejného dopisu dnes stojí devatenáct korun, a od února to v tom rychlejším režimu vyjde ještě o sedm korun dráž.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *