Nová čínská ponorka dosáhla dna Mariánského příkopu

Hlubokomořská ponorka Fendouzhe pronikla v oblasti Challenger Deep Mariánského příkopu do hloubky 10 909 metrů pod hladinou moře. Což je nový čínský rekord. Motivací čínských aktivit v Pacifiku je zřejmě především těžba surovin v hlubokomořském prostředí.

Čínská hlubokomořská ponorka Fendouzhe. Kredit: CGTN / Youtube.

Čínská hlubokomořská ponorka Fendouzhe. Kredit: CGTN / Youtube.

Na samotném dně nejhlubšího příkopu na Zemi už lidé byli. Ale bylo jich tam zatím jenom pár. A hlubiny Mariánského příkopy jsou stále natolik extrémní místem, že jeho návštěvy stojí za pozornost, rozhodně větší nežli mají třeba lidé na Mount Everestu. Takže uznání patří i čínské ponorce „Fendouzhe“ s lidskou posádkou, která se dostala na dno Mariánského příkopu.

Challenger Deep v Mariánském příkopu. Kredit: wallace / Wikimedia Commons.

Jak uvedl čínský státní propagandistický kanál CCTV, Fendouzhe dosáhla dna v hloubce větší než 10 kilometrů a se třemi badateli na palubě. Mariánský příkop je vlastně asi 2 550 kilometrů dlouhé a cca 70 kilometrů široké tektonické údolí ve tvaru gigantického půlměsíce, které se táhne v Pacifiku, východně od souostroví Mariany, u ostrova Guam. V nejhlubší části, zvané Challenger Deep, dosahuje hloubky 10 994 metrů.

První lidští průzkumníci se tam vydali na krátké výpravy v šedesátých letech. Pak tam byl až režisér James Cameroon, který se potopil na dno Mariánského příkopu sám v roce 2012. Cameroon tehdy popsal Mariánský příkop jako pusté a cizozemské prostředí.

Čínská ponorka Fendouzhe podnikla v poslední době více podobných ponorů. Před pár dny ustanovili nový čínský rekord v hloubce ponoru s lidskou posádkou. Ten teď činí 10 909 metrů pod hladinou moře. Také poprvé v historii přenášeli ponor v Challenger Deep živě. Držitelem světového rekordu je momentálně Američan Victor Vescovo, který se v loňském roce (2019) v Challenger Deep dostal do hloubky 10 928 metrů.

Na dně Mariánského příkopu panuje drtivý tlak, který vytváří velká masa vody nad ním. Více než tisícinásobně přesahuje běžný atmosférický tlak u hladiny moře. Přesto místní temné vody kypí životem, jehož vzorky tam teď ponorka Fendouzhe odebírá svými robotickými pažemi.

Součástí aktivit čínské ponorky je i výzkum hlubokomořských materiálů. Číňané se moc netají snahou o hlubokomořskou těžbu. Nedávno otevřeli výzkumné a výcvikové centrum pro hlubokomořské operace, jako je právě těžba na dně oceánu. Testy hlubokomořské ponorky Fendouzhe budou i nadále pokračovat. Pokud se její konstrukce osvědčí, tak by se měla stát základem pro vývoj nových typů hlubokomořských ponorek.

Zdroj: https://www.osel.cz/