Raději opravit, než vyhodit. Vídeň proplácí obyvatelům část útraty za opravárenské služby

Vídeňská radnice nabízí od září svým obyvatelům speciální poukázky na opravu rozbitých věcí. Chce tak motivovat své obyvatele, aby věci, které se porouchaly, ale jdou opravit, zbytečně nevyhazovali. A tak podpořit nejen je, ale i místní opravárenské firmy a ušetřit zdroje a snížit emise.

Zájemci si poukázku mohou zdarma stáhnout na stránkách města. A následně se s ní a porouchanou věcí mohou vydat do jednoho z podniků Vídeňské opravárenské sítě (Wiener Reparaturnetzwerk) a uplatnit slevu. Město dotuje každou opravu z 50 %, maximálně však 100 eury.

Opravy se zatím dočkaly 4 000 věcí, z nich tvořilo 67 % elektronika, hlavně mobily a tablety. Často si Vídeňané nechávali opravit také nábytek, boty, oblečení nebo kola. „Oprava je šetrná k životnímu prostředí, šetří peníze a podpoří business Vídeňské opravárenské sítě, což je v této době nutné. Poukázkou pomáháme všem Vídeňanům, opravárenským podnikům a také životnímu prostředí“, říká Ulli Sima, radní pro životní prostředí.

Na projekt „Vídeň to opraví“ je vyčleněno 1,6 milionu eur a radní si pochvaluje, že Vídeňané tuto nabídku využívají. Oprava porouchaných věcí nejen snižuje množství vyhozených věcí, ale šetří i zdroje a škodlivé plyny CO2. To vše pak zpomaluje klimatické změny, připomíná radnice. Podle propočtů město už teď ušetřilo sto tun CO2.

Zdroj: https://ekolist.cz/