Podzimní Jeseníky mám za sebou, na řadě jsou Beskydy,

které jsou druhým pohořím, kam docela často chodím. Opět jsem si vybral nádherný, téměř bezmračný den a vypravil se do kopců nad přehradu Šance, která se nachází mezi Ostravicí a Starými Hamry. Cesta mimo turistické značky (kde je v tuhle dobu narváno), mě zavedla na kopečky okolo devíti set metrů vysoké a díky kůrovcové kalamitě i běžné lesní těžbě jsou zde nádherné výhledy na dva nejvyšší vrcholky Beskyd – Lysou horu a Smrk. Tyhle mohutné kopce můžeme s téhle strany spatřit včetně hlubokých údolí, toto není z běžných značených cest k vidění, téměř pokaždé překáží další kopečky či les.

Další týden jsem zašel k jednomu podle jména známému potoku a hlavně jeho vodopádu, ale málo navštěvovanému pro jeho nepřístupnost. Jmenuje se Vysutý. Najdete ho asi tři kilometry od obce Pražmo, ale až v hlubokém a příkrém zářezu v úbočí Prašivé. Zprvu se jde dobře, lesní silnička ale brzy končí a dál je nutné jít na dně zářezu okolo potoka.

Ano, k vodopádu se dá přijít i shora, od hřebene, ale odtud není vůbec vidět a sestup strmým nestabilním svahem dolů k vodopádu hrozí nekontrolovaným sjezdem po zadku (když se daří) minimálně patnáct metrů a vážným úrazem. Takže kudy tam je rozhodnuto. Ostatně už jsem tuhle cestu potokem absolvoval před několika lety, tak vím, co lze a nelze.


Stoupám korytem, vody je hodně málo, to mě trochu překvapilo. Po předchozích vydatných deštích na přelomu října a listopadu bych čekal vody víc. Nevadí, něco k focení si najdu. A za chvíli už se snažím, našel jsem u vodu malého mloka, ale v nefotitelném místě, tak jsem si vymohl jinak. Málokdy to tak dělám, ale tady jsem neodolal.

Autor: Jan Moučka Zdroj: http://www.moucka.cz/