Západní obchvat překlenou dvě lávky

 Ne jedna, ale dvě lávky pro pěší a cyklisty přemostí západní obchvat Krnova, který povede přes nezastavenou část Ježníku. K již dříve avizované lávce na modré turistické značce mezi Ježníkem a Bezručovým vrchem nyní město přidalo ještě další. Bude se nacházet na vycházkové trase, jež vede z Kabátova kopce na ježnickou rozhlednu.

„Tato trasa je už dnes hodně frekventovaná, navíc na Kabátově kopci počítáme s výstavbou tří desítek rodinných domů. Vybudováním lávky chceme lidem umožnit pohodlný pohyb krajinou bez nutnosti zacházky pod estakádu, kudy bude možné pod obchvatem projít,“ uvedl starosta Tomáš Hradil.

Parametry lávek a jejich vzhled v současnosti řeší firma Atelier 38, která zpracovává pro město Krnov architektonický návrh.„Architekti k lávkám přistoupili jako k celku. Z pohledu řidiče je totiž bude dělit necelá minuta jízdy. Zatímco pro projíždějící by lávky měly být zajímavé a tím pádem snadno zapamatovatelné, pěší a cyklisté by naopak měli při překonávání lávky obchvat zaregistrovat co nejméně,“ řekl Tomáš Hradil.

Po dopracování návrhu bude následovat zadání projektové dokumentace. Financování projektu ale musí ještě schválit zastupitelé, projednávat tuto záležitost budou pravděpodobně na březnovém zasedání.

Jelikož lávky nejsou vyvolanou investicí, náklady na projekt a jejich výstavbu bude hradit město. Ředitelství silnic a dálnic ČR, jako investor obchvatu, ale přislíbil městu poskytnout inženýrink, což znamená, že v rámci stavby zajistí veškerá povolení i vyjádření dotčených orgánů státní správy a účastníků řízení.

Západní obchvat v budoucnu spojí silnici I/45 v místech mezi Krnovem a Branticemi se silnicí I/57 v Albrechtické ulici. ŘSD v současnosti dokončuje projektovou dokumentace pro územní rozhodnutí, do níž projektant už obě lávky zapracuje. S vydáním územního rozhodnutí se počítá ještě letos. Stát také pokračuje s přípravnými pracemi, vloni v létě byly například prováděny předběžné geotechnické průzkumy, na jaře letošního roku by měly být k dispozici vizualizace projektu. Stavba obchvatu by měla začít v roce 2027.

Zdroj: MěÚ Krnov